Skip to content

Pieczone bataty z sosem czosnkowym

Posted in Przepisy

Dziś kolejny przepis na szybkie danie. Jako wielka fanka frytek, na drodze eliminacji złych nawyków żywieniowych, postanowiłam wypróbować pieczone bataty. Bataty nazywane inaczej słodkimi ziemniakami, w smaku przypominają mi połączenie ziemniaka i marchewki. Jak dla mnie kombinacja idealna. Ich delikatny, słodkawy smak łączy się doskonale z wyrazistym sosem czosnkowym. Jest to pomysł na zdrowy i łatwy obiad.

Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 2 osoby:

  • 2 bataty
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka płatków chilli
  • czubata łyżka oleju kokosowego

sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany dobrej jakości
  • łyżka majonezu
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przepis:

Ustawiamy piekarnik na 200°C. Bataty obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w słupki. Wrzucamy je do miski, dodajemy przyprawy, rozpuszczony olej i mieszamy. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem.

Upieczone bataty przekładamy na talerz w towarzystwie sosu czosnkowego.

Smacznego!

Podziel się z innymi moim pomysłem i udostępnij na Facebooku!

Pozdrawiam,

Magdalena

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Translate »
%d bloggers like this: