Skip to content

Kremowa pasta kanapkowa

Posted in Dieta, and Przepisy

Pasta z czerwonej fasoli

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną pastę kanapkową z czerwonej fasoli. Jest to mój ulubiony sposób na włączenie do codziennej diety warzyw strączkowych – czyli białka roślinnego bogatego w witaminy i minerały. Czerwona fasola zawiera witaminy z grupy B (głównie B1 i B6) oraz wiele minerałów takich jak: potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk i miedź. Jest więc idealnym produktem dla osób, które nie jedzą mięsa.

Pasta ta jest łatwa w przygotowaniu i świetnie nadaje się do urozmaicenia kanapek jako alternatywa dla sera i wędlin. Nie dość, że jest smaczna, to przyrządzenie jej zajmuje zaledwie kilka minut. Pastę z czerwonej fasoli spokojnie możesz zrobić wieczorem i przechować w lodówce przez 2 – 3 dni, dzięki czemu zaoszczędzisz czas.

Składniki:

  • puszka czerwonej fasolki
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju (ja dodałam rzepakowy, ale możecie użyć jakikolwiek lubicie)
  • 3 łyżki wody
  • kilka kropli limonki / cytryny
  • sól, pieprz

Przepis:

Odcedź fasolkę i wraz ze wszystkimi składnikami wrzuć do miksera / blendera. Ucieraj aż do uzyskania kremowej masy. Gotową pastę rozsmaruj na kromce chleba lub toście pełnoziarnistym. Ze względu na to, że witamina C poprawia wchłanianie żelaza, na kanapkach układam także świeżą paprykę i dodatkowo skrapiam sokiem z limonki. Całość ozdabiam kiełkami rzodkiewki.

W ten łatwy sposób możemy przygotować zdrowe i pełne wartości odżywczych śniadanie.

Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakuje 🙂

Pozdrawiam,

Magdalena

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Translate »
%d bloggers like this: